Okrogla miza z Dušanom Kebrom, avtorjem knjige Solidarnost in pohlep

Okrogla miza z Dušanom Kebrom, avtorjem knjige Solidarnost in pohlep

Okrogla miza z Dušanom Kebrom, avtorjem knjige Solidarnost in pohlep

51 51 people viewed this event.

9. aprila bo ob 17. uri v Jakopičevi dvorani ZZZS na Miklošičevi 24 v Ljubljani potekala okrogla miza z Dušanom Kebrom, nekdanjim ministrom za zdravje, avtorjem knjige Solidarnost in pohlep, neumornim borcem za javno zdravstvo. Poleg avtorja bodo pri okrogli mizi sodelovali Boris Vezjak, Tanja Lesničar Pučko in Janez Markeš.

Izid zbirke kolumn dr. Kebra Solidarnost ali pohlep pretresljivo aktualno sovpada z najdlje trajajočo stavko zdravnikov v Sloveniji. V njej nam ponuja kronološki uvid v dvajset let razvijajočo se krizo slovenskega javnega zdravstvenega sistema. Ko je dr. Keber leta 2003 z ekipo zasnoval belo knjigo o zdravstveni reformi, je temeljila na viziji štirih stebrov: pravičnosti, dostopnosti, kakovosti in učinkovitosti. Danes se zdi, da je ta vizija le še iluzija.

Apologet slovenskega javnega zdravstva dr. Dušan Keber v zbirki kolumn, ki jih je objavljal v Dnevniku med letoma 2005 in 2023, s pronicljivo neposrednostjo razgalja vzroke, ki so nas pripeljali do današnjega stanja. Opisuje, kako je spreminjanje družbenih vrednot spremenilo samoumevno in od državljanov večinsko podprto zahtevo po zdravstvu, ki je dostopno za vse in ga državljani financirajo solidarno po svojih zmožnostih, v dolgotrajno borbo z nastajajočimi neoliberalnimi centri finančne, gospodarske in politične moči. Aktualno v sedanjem trenutku in svarilo za prihodnost. Neposredno jasnost in kratkočasnost avtorjevega načina pisanja dodatno poživljajo kratki stripi po vzoru legendarne Mladinine Diareje, ki jih je avtor dodal k vsaki kolumni.

To register for this event email your details to pr@sanje.si

Register using webmail: Gmail / AOL / Yahoo / Outlook

 

Datum in ura:

09. 04. 2024 ob 17:00
 

Zvrst:

 

Regija:


Deli s prijetelji:

«
»