Hvarski simpozij filozofije

Hvarski simpozij filozofije

Hvarski simpozij filozofije

370 370 people viewed this event.

Dnevi filozofije v starem mestnem jedru na otoku Hvaru so zamišljeni kot prostor za srečanja, izmenjavo mnenj in dialog med filozofi, študenti filozofije in ljubitelji filozofije po tradiciji grškega, sokratskega simpozija in na mestu, ki ima močne starogrške korenine (današnje Staro mesto so leta 384 pr. n. št. ustanovili Grki z egejskega otoka Paros kot svojo kolonijo Faros).

Na dneve filozofije bodo vabljeni filozofi različnih usmeritev, ki bodo odprti za dialog o temah iz zgodovine filozofije, ki ponujajo možne odgovore na sodobne probleme človeka in družbe. Svobodno filozofiranje brez omejitev med pogosto nasprotujočimi si filozofskimi (in ideološkimi) pozicijami bo glavno vodilo teh srečanj.

Za prve Dneve filozofije je bila izbrana tema: Utopija – preteklost, sedanjost, prihodnost.

Utopično razmišljanje skozi zgodovino filozofije, pa tudi razprava o možnostih takšnega mišljenja v »skopem času«, utopiji kot vodilu v sedanjosti in upanju v prihodnost bodo okvir odprtega dialoga na treh dnevih filozofije konec aprila ter začetek maja 2023.

Poleg eksaktne znanosti o naravi, družbi, gospodarstvu ali politiki, ki vsebuje in nazadnje odvrača ustvarjalni potencial človeka – poleg njega in v določenem smislu proti njemu – potrebujemo utopično mišljenje kot »veselo znanost«. (H. Jurić, Zarez, XI/266, 2009).

Udeležba je za udeležence brezplačna.

Podrobneje o programu simpozija tukaj.

 

Organizatorji:

Muzej Starega Grada, https://msg.hr/ – Aldo Čavić, Vilma Matulić, Stan Coenders

Hrvaško filozofsko društvo / Hrvoje Jurić

Založba Sanje www.sanje.si – Rok Zavrtanik, Andreja Udovč

Mestna knjižnica i čitalnica Stari Grad – Stjepka Domančić, Jelena Gracin

Center za integrativno bioetiko, Fakulteta humanističnih in družbenih znanosti, Sveučilište v Splitu – Prof. Bruno Ćurko,

Zadruga Mala filozofija, www.petit-philosophy.com

Josip Guć

 

Datum in ura:

28. 04. 2023 ob 18:00
 

Kraj dogodka:

 

Zvrst:

 

Regija:


Deli s prijetelji:

«
»